Manifestation OCH Blockad mot G4S i Stockholm

Manifestation och blockad mot G4S i Stockholm

19 juni 2012
Den 19 juni genomfördes en manifestation vid G4S på Kungsholmen där ungefär 100 personer deltog, ett kravbrev lämnades över och hundratals flygblad delades ut till allmänheten. Det genomfördes också en blockad utanför G4S garage för att förhindra företagets bilar att köra in och ut från byggnaden.

Protesten riktades mot att G4S deltar i att upprätthålla ockupationen av Palestina och mot att företaget aktivt arbetar för deportation av människor som av politiker anses vara oönskade.

En internationell kampanj mot G4S har startats, men för att särskilt uppmärksamma deras agerande valde vi att genomföra en protest under No Border Stockholm.

G4S är ett världsledande multinationellt företag inriktat på bevakning och penningtransaktioner. G4S vaktar palestinska fångar som, i strid med internationell rätt, hålls frihetsberövade i fängelser i Israel.

Företaget har även säkerhetsvakter i affärer och banker i illegala israeliska bosättningar, samt säljer övervakningssystem till privata hem, fängelser, polisen och checkpoints på Västbanken. Företagsledningen meddelade år 2002 att de planerade att dra sig ur kontrakt som inte är förenliga med företagets policy. Tio år senare understödjer de fortfarande folkrättsbrott i Palestina.

Företaget driver fängelser i USA, bevakning och militära uppgifter i Irak, gränskontroller i flera länder och privata asylboenden bland annat i Storbritannien. Kritik rasar om brott mot mänskliga rättigheter, med övergrepp och trakasserier i förvar och under transporter. Ingen har ställts till svars för dödsmisshandeln av Jimmy Mubenga som skedde under en deportation 2010. G4S anlitas även för att verkställa deportationer i till exempel Storbritannien och Holland.

En internationell kampanj med svenska förgreningar har dragits igång för att förhindra att G4S ska belönas med offentliga bevakningsuppdrag. Kampanjen har redan börjat bära frukt. Europaparlamentet valde till exempel att inte förnya sitt kontrakt med G4S, efter krav från 28 parlamentsledamöter. Några ställen i Stockholm som bevakas av G4S är Riksdagshuset, Stockholms läns sjukhus och snart Friends arena.

I Malmö har den rödgröna majoriteten beslutat att skriva till företaget och ifrågasätta deras verksamhet på ockuperat palestinskt område.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *